Топ 10: Най-Странни и Уникални Цветя на Света

В Царство Растенията могат да бъдат намерени почти безброй видове цветя, с чудновати форми и цветове. Някои от тях са толкова невероятни, че не бихме повярвали в съществуването им, освен ако не ги видим със собствените си очи. За това ви каним с нас за една виртуална разходка, от Азия до Южна Америка, минавайки и през България, в която ще ви покажем 10 от най-редките и най-уникални цветя на света, с интересни факти за всяко от тях.

#1 Нефрит Лоза (Strongylodon macrobotrys)

Нефрит Лоза е местно растение в тропическите гори на Филипините. Местното му име е ‘Таябак’ и съблото му може да достигне до 18 метра дължина. Цветът на това интересно растение може да варира от синьо до светло зелено. Нефрит Лоза е от семейството на грахови зърна и бобови растения, което го прави тясно свързано с боба и фасула. Растението се опрашва както от птици, така и от прилепи. За съжаление, Нефрит Лоза е пред изчезване, поради интензивното изсичане на гори във Филипините.

Нефрит Лоза (Strongylodon macrobotrys)

#2 Камериерки (Calceolaria uniflora)

Камериерките са родом от Тиера дел Фуего, Южна Америка. Това е планинско растение, което расте само до 10 см височина. Цветовете са обикновено микс от бяло, жълто и кафеникаво червено. Calceolaria uniflora е първо открито от великият Чарлз Дарвин, в най-южната част на континента. Поради факта, че е толкова рядко, цветето се счита за истинско бижу сред цветарските колекционери.

Камериерки (Calceolaria uniflora)

#3 Пасифлора (Passiflora incarnata)

Пасифлората, или още наричана, ‘страстниче’ и ‘цвете на страстта’ е род топлолюбиво растение, което цъфти в многобройни цветове. Могат да бъдат намерени в Северна Америка, Южна Америка и Австралия. За родина на пасифлората водят спор Аржентина, Бразилия и Перу. Всяка част от растението е именована на последните дни на Христос. Растението се е използвало като билково лекарство срещу безпокойствие, безсъние и хипертония.

Цвете на страстта Пасифлора (Passiflora incarnata)

#4 Трупна лилия (Rafflesia arnoldii)

Трупната лилия, или рафлезия на Арнолд, е вид паразитно и хищно растение. Разпространена е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео. Растението е известно с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Трупната лилия получава името си заради силната и неприятна миризма, наподобяваща на разлагаща се плът. Рафлезията на Арнолд е едно от 3-те национални цветя на Индонезия.

Трупна лилия (Rafflesia arnoldii)

#5 Пчелоносно бръмбарче (Ophrys apifera)

Пчелоносното бръмбърче е растение от семейство Орхидеи. Този труден за намиране вид цвете се среща и в България. Част е от Червената книга на България, което го прави защитен вид. Може да се намери по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Западен Предбалкан, Стара Планина, Източни Родопи, Тракийска низина, Софиийски район и Странджа, на надморска височина до 1100 метра. Пчелната орхидея примамва мъжки пчели с пчелния си вид и миризма. Когато пчелата се приближи за да се чифтоса, растението отпуска цветния си прашец върху пчелата, която от своя страна го пренася на следващото пчелоносно бръмбърче. По този интересен начин, растението се опложда и разпространява.

Пчелна орхидея, Пчелоносно бръмбарче (Ophrys apifera)

#6 Орхидея Гол Мъж (Orchis italica)

Orchis italica, известна като орхидея Гол Мъж или италианска орхидея е вид орхидея, родом от Средиземноморието. Получава името си поради факта, че цветето имитира формата на гол мъж. В Италия даже се смята, че консумацията на растението е благоприятно за … мъжеството. Цветето расте до 50 см с ярко розови, гъсто струпани цветове. Разпространено е по цялото Средиземноморско крайбрежие.

Орхидея Гол Мъж (Orchis italica)

#7 Морска холи (Eryngium maritimum)

Морската холи може да се срещне на голяма част от Европейските крайбрежия. Защитено от ветрове, това дюново растение расте до 60 см височина и може да оцелее и в най-неблагоприятните условия. Въпреки това, растението се смята за застрашен вид в много области, като на места, то дори е напълно изчезнало. Поради издръжливостта и красотата си, Морската холи е популярно попълнение за много чакълести и крайбрежни градини.

Морска холи (Eryngium maritimum)

#8 Цвете на змийска кратуна (Trichosanthes cucumerina)

Това цвете е тропическа или субтропична лоза. В Азия, то се яде неузряло, като зеленчук, подобно на лятната тивка. В Африка, червеникавата каша на зрялата Змийска кратуна се използва като заместител на домата, тъй като е по-евтино. Освен в Азия и Африка, може да се срещне и в Северна Австралия.

Цвете на змийска кратуна (Trichosanthes cucumerina)

#9 Райска птица (Strelitzia)

Райската птица е род многогодишно растение, родом от Южна Америка. Получава името си, поради приликата на цветята му с райските птици. Стрелицията е кръстена на херцогоството Мекленбург-Стрелиц, родното място на кралица Шарлот от Обединеното Кралство. Два от видовете, Strelitzia nicolai и Strelitzia reginae, са често срещани домашни растения.

Райска птица (Strelitzia)

#10 Пчелен джинджифил (Zingiber spectabile)

Пчелния джинджифил е вид истински джинджифил, родом от югоизточна Азия. Основно се отглежда на Запад, като декоративно растение, въпреки че в родината си се използва като лечебна билка. В Индонезия, например, с него се лекува възпаление на очите. В други части на Азия се изполва за лечение на главоболие и болки в гърба, както и като средство за запазване годността на храна.

Пчелен джинджифил (Zingiber spectabile)

Ако искате да озелените дома и градината си с красиви цветя и растения, заповядайте да разгледате нашият онлайн магазин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *