Отглеждане на орхидея: Пресаждане, Наторяване, Поливане

Орхидеите са едни от най-популярните и най-красивите стайни растения. С около 25 000 вида и многообразни форми и цветове, oрхидеите са разпространени в почти целият свят. Често, те са са свързвани с думата капризни, което не е напълно грешно. Отглеждането на орхидеи със сигурност е по-различно от това на повечето домашни растения, поради което се създава грешното впечатление, че са трудни за отглеждане.  В тази статия, ще отговорим на най-задаваните въпроси относно отглеждането на орхидеи.

Как се отглежда орхидея?

Правилното отглеждане на орхидея включва няколко неща: пресаждане, наторяване, поливане, температура на стаята и светлина.

Пресаждане на орхидея

Първото нещо, което трябва да направите като си закупите орхидея е да я пресадите в нова саксия. По този начин, растението може да се приспособи към новите условия. Най-важното нещо при пресаждането е да не повредите корените. За това, трябва да държите растението не само за стеблото, но и отдолу.

След като поставите орхидеята в нова саксия, трябва да отоплите корените с мъх или кора. Следващата стъпка е да направите дренаж от малки камъчета или чакъл. Не поливайте растението в първата седмица, а само го пръскайте с пулверизатор.

 

Поливане на орхидея

Наторяване

Използвайте само специална почва за орхидеи, която задържа достатъчно количество влага. За субстрат може да използвате мъхове, раздробена кора, опадали листа или дървесни въглища.

При пресаждането на орхидеите, можете да сложите малко канела в почвената смес, която ще предпазва растението от заболявания и гъбички по корените на цветето.

Ако използвате производствен тор, имате 2 варианта на напоряване. Първият е да използвате слаб и силно разреден тор всяка седмица. Другият вариант е да използвате по-силен тор веднъж месечно.

Независимо кой метод ще изберете, винаги трябва да бъдете постоянни. Използвайте един и същи тор, по една и съща схема (еднакви количества). Винаги оставяйте водата с торта да се оттече от дъното на саксията. И последно, всеки месец трябва да отмивате почвата на орхидеи, за да предотвратите пренасищане. 

Ако искате да си приготвите домашен органичен тор за орхидеи, прочете тук

Поливане на орхидея

Колко често трябва да поливаме орхидеите? Това зависи от климата, влажността и почвата, но обикновено се полива веднъж на няколко дни. Достатъчно е да ги накиснете за не повече от 10 минути, докато корени се напоят.

Най-добрият начин да разберете дали е време за поливане е като държите орхидеите в прозрачни кашпи. По този начин, можете да прецените влажността в саксията.

Поливане на чешмата също работи. За около 15 секунди намокрете растението и след това оставете да се отцеди за 10-15 минути. Най-доброто време за поливане е рано сутрин.

Внимавайте да не прекалите с поливането. Това е много често срещан проблем. Ако нямате прозрачна кашпа, можете да пипнете почвата с пръст и ако усетите, че почвата е суха, значи трябва да го полиете. Ако почвата е влажна, значи не трябва да го поливате.

Температура на стаята

Идеалната температура за орхидеите е между 20 и 23 градуса. За радост, това е идеалната температура и за нас, така че няма много за какво да се притеснявате за тази част. Гледайте само саксиите да не бъдат срещу струя на климатик или в близост до парно.

Светлина

Орхидеите обичат да са на светло, но не директно изложени на слънце. Най-добре е да ги сложите на прозорец, който гледа на юг или изток. Ако е до прозорец, който гледа към запад, светлината ще е прекалено силна, а ако е до прозорец, който гледа към север, светлината няма да е достатъчна.

Колко дълго живеят?

Ако се грижите правилно за тях, орхидеите могат да живеят дълги години. Цикълът, през който минават орхидеите е следният:
Първоначален растеж (есента), период на затихналост и повторен разцвет. С правилните грижи, периодите на затихналост и повторен разцвет се повтарят през няколко месеца. 

Ако орхидеята ви не процъфтява, най-вероятно е поради една, или повече, от следните причини:
-прекалено много или недостатъчно вода
-прекалено много или недостатъчно светлина
-прекалено много или недостатъчно количество тор
-неподходяща стайна температура
-нужда от пресаждане
-не е сезонът на процъфтяване

Ако се чувствате готови, че сте способни да отгледате орхидея, можете да разгледате нашите опции тук. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *