Градински цветя лесни за отглеждане (Галерия + Съвети за отглеждане)

Градинско растение Магнолия

Добавянето на малко цвят към двора ви с куп красиви цветя и растения звучи като чудесна идея. Така е, докато пъпките и листата на въпросните растения не пожълтеят, окапят и в крайна сметка умрат. Не се обезсърчавайте, ако това е един от много ви неуспешни опити за отглеждане на пищна цветна градина. Градинраството си има своя дял от трудности, но някои растения могат да го направят още по-лошо. Други растения, обаче, могат да ви улеснят живота със своите непретенциозни изисквания и висока издръжливост. В тази статия ще разгледаме 5 градински растения, които са толкова красиви, колкото и лесни за отглеждане.  

1. Индийски люляк (Lagerstroemia indica)

Индийският люляк (Lagerstroemia indica) е студоустойчиво цъфтящо растение, което може да се отглежда като храст или дърво. Расте много бързо, а цъфтежа започва от началото на лятото до есента. Цветовете може да са червен, розов, бял и лилав. Ако се отглежда като храст, то расте до около 3 метра, а ако го оставите да израстне като дърво, може да достигне до 7-8 метра височина. Освен че е много красив, индийският люляк също е много непретенциозен и издръжлив, правейки го идеално допълнение за вашата градина.


Отлгеждане

Растението е лесно за отглеждане, като най-важното нещо, което трябва да се запомни е да се предпазва от въздушни течения през зимата. Индийският люляк понася на температури до -20 градуса и измръзванията са рядкост. Дори и да измръзне, ще е само по надземната част, която през пролетта ще се възстанови.

Другото основно правило за оптимално развитие е растението да се постави на топло място, на което ще получава максимално слънчево огряване. Ако индийският люляк е в период на израстване, поливайте обилно всеки ден. Също така, създаването на добър дренаж е важно. Не трябва да се задържа водата, защото корените може да загният. Най-добрата опция за почва е тежка глинеста песъчвлива.

Ако искате да добавите това растение към колекцията си, можете да поръчате добре отгледан и развит Индийски люляк от тук, което ще ви спести началните грижи.

2. Магнолия (Magnolia)

Магнолиите са едни от най-красивите листопадни цъфтящи декоративни растения. Има над 200 вида, но най-популярните в България са Magnolia Stellata, Magnolia Soulangeana и Manolia Liliiflora. Повечето видове цъфтят през ранната плорет, а при добро отглеждане цъфтят повторно в края на лятото.

Отглеждане

Най-доброто време за засаждане е в началото на пролетта. Намерете му място, където ще получава слънчева светлина и ще е защитено от ветрове. Не са капризни откъм почва, стига да не няма варовик в нея. Най-добре се развиват на неутрални и кисели почви. Магнолията се нуждае от добър дренаж, така че добавете много торф при засаждане. Също така сложете около растението мулч (надробени клонки, парчета дървесна кора, парчета листа) на около 5-10 см от стъблото. Ако при пресеждането има загнили или изсъхнали клони, трябва да ги изрежете и да дезинфекцирате мястото, на което е засадено. През горещите месеци растението се нуждае от обилно поливане, най-добре рано сутрин или късно следобед.  

Добре отглегдана Магнолия можете да поръчате от тук!

3. Нандина (Nandina Domestica)


Нандината, или също известно като „Свещен бамбук“, е венозелено дърво или храст, което произхожда от Източна Азия. Въпреки прякорът си, растението не е наистина бамбук, а просто наподобява на такова, поради тънките и дългите си стъбла. В Япония, Нандина символизира късмет и се подарява на новозаселници. Друг прякор на растението е „дървото на пряителството“. Нандината е целогодишно растение, което може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия.

Отглеждане

Растението обича ярка дифузна светлина и може да се постави на полусенчесто място в градината, а през зимата е добре да се държи в стая с температура не по-висока от 17-18 градуса. Почвата за Нандина трябва да е плодородна, хумусна и добре дрениарана, с pH между 3,7 и 6,4. През лятото се полива обилно, докато през зимата нуждата за вода е намалена. Растението може да издържи краткосрочни температурни спадове до -10 градуса, но само ако е защитено от студените въздушни течения.

4. Берберис (Berberis)

Берберис

Бербериса, или още известен като „Кисел трън“, е красив и бодлив храст, често срещан в декоративното градинарство. Известен е с това, че е студоустойчив и непретенциозен откъм почвено климатични условия. Бербериса има богато разнообразие на форми и видове. Среща се както във форми на джудже, така и в големи форми, стигащи до 2-3 метра височина. Бербериса може да се намери за храстов бордюр, жив плет, жива преграда или просто за ефектно единично растение. Сортовете варират от листопадни до вечнозелени. Вечнозелените стават за жива преграда, а листопадните се отглеждат за пъстрите си листа и ярки плодове.

Отглеждане

Бербериса обича да е на добре осветено място с директна слънчева светлина, но може да вирее и на полусенчести места. Всякаква градинска почва ще свърши работа. Подкастряне също не е необходимо. Ако искате да остраните нежелани или счупени клонки, направете го през Февруари за листопадните или веднага след прецъфтяване за вечнозелените.

5. Фотиния (Photinia)

Фотинията е многогодишен студоустойчив вечнозелен храст, растящ до 2-3 метра на височина и до 2 метра на ширина. Цъфти през Май и Юни като в началото растението цъфти с бели цветчета, които по-късно се заменят с червени плодчета, придавайки изтънчен вид на градината. Най-популярните видове са Photinia glabra (японска) и Photinia serrulata (китайска).

Отглеждане

Макар и да не е задължително да се засажда на слънчево място е препоръчително, защото цветовете ще са значително по-красиви. За почва най-добрия вариант е дренирана, без глина, но варовита почва също става. Фотинията издържа на температури до около -20 градуса като при младите растения студът може да ограничи растежа, но ако е частично измръзване обикновено възстановяването е бързо. След промяната на цвета е хубаво да се подреже. Допълнително се подрязва, ако растението прерастне. Листата имат нужда от добра циркулация на въздуха, за това растенията не трябва да се засждат много нагъсто.

Ако искате да поръчате някое от тези растения, свържете се с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *